Welk beeld komt er in jou op als je als je aan de lente denkt? Welk gevoel ontstaat er dan in je lijf?
Als ik mijn ogen sluit en aan de lente denk dan zie de zon voor me, ik voel zijn warmte, ik ruik de bloesem en ik hoor de hommels vliegen. Er verschijnt dan een glimlach op mijn gezicht en ervaar blijdschap. Ik voel een bepaalde energie opkomen die wil dat ik in beweging kom. Een beweging naar buiten, naar de mensen toe, de tuin in. Er is dan ook de behoefte om voor mijn praktijk stappen te gaan zetten en nieuwe ideeën te creëren.
In de lente voel ik het leven weer in mij wakker worden en heb ik zin om dingen te gaan ondernemen.

Dit hoort precies bij het lente seizoen. De natuur doet op dit moment niets anders. Kijk maar naar buiten, alles komt in bloei te staan, de insecten worden wakker, het wordt lichter, er komt meer kleur en warmte om ons heen. Ook de mensen komen hun huis uit, zijn meer buiten, werken in de tuin of zoeken de buren op voor een gezellig gesprek.

Tijdens de mindWalk van 11 april, 9 en 12 mei gaan we dieper in op de lente en zijn bedoelingen. We gaan naar buiten en snuiven de natuur in ons wakker. Geef je NU op.

De lente en het houtelement.
Vanuit de Chinese geneeskunde zeggen ze dat de lente bij het houtelement hoort. Het staat voor ochtend, jeugd en nieuw begin. De kleur die bij de lente hoort is groen. Er is een sterke drang tot ontdekken, ontplooien en groeien. De winterslaap is voorbij en de natuur wordt wakker. Ons lichaam, die onderdeel is van de natuur resoneert gezellig mee op deze energie. Dit is voor mij duidelijk voelbaar. Hoe is dat voor jouw? Ervaar jij dit ook zo?

Het houtelement is een kracht die zorgt dat het leven vooruit gaat, en groei en verandering met zich meebrengt. Bij de lente horen de lever- en
de galblaasmeridiaan (meridiaan is een energiebaan). Wanneer het houtelement belast is dan heeft dat ook invloed op de energie van de lever en de galblaas.

Houtelement uit balans
De lever en de galblaas zijn verbonden met de zonnevlecht, de derde chakra. Dit energiecentrum staat voor het ik, de wilskracht en het ego en
reageert net als alle andere chakra’s sterk op emoties. Wanneer wij geforceerd en met wilskracht tegen het leven in gaan, omdat we willen presteren, sneller willen, anders willen en over grenzen gaan, dan handelen we te veel vanuit de ego en controle. Dit kan er voor zorgen dat je sneller boos, geïrriteerd of depressief bent. Er hoopt zich spanning op (stagnaties) in het lichaam en je kun fysieke klachten gaan ervaren in het verloop van de lever- en galblaas meridiaan.

Tegen je natuurlijke flow ingaan is ook niet luisteren naar de behoefte en verlangens van je lichaam. Je lijf geeft haarfijn aan wat je nu nodig hebt
om gezond en in balans te blijven. Je lichaam is een super raadgever.

In de natuur gaat alles op zijn natuurlijke beloop. Alles komt op zijn tijd en niets wordt geforceerd. Stress kent de natuur niet, er is onderling vertrouwen in de flow van het leven, er is verbinding en afstemming met elkaar. Ben jij voldoende afgestemd op jouw natuur, op je lichaam?

Herstellen of onderhouden
Herstellen en onderhouden van de lever- en galblas meridianen is een kwestie van afstemmen op je eigen energie. Inzien voor jezelf
dat je wellicht tegen de stroom in werkt en op welke manier je dat aan het doen bent. Uiteraard is een milde houding naar jezelf relevant
om ruimte te creëren voor zelfinzicht en bewustwording. Op die manier kun je dan stap voor stap verandering realiseren.

Houtelement in balans

Een gezond houtelement geeft flexibiliteit en veerkracht aan ons lichaam en zenuwstelsel. We bewegen makkelijker en soepeler. Er is speelsheid en helder denken en voelen. Er is meer verbinding met de eigen energie. Hierdoor ben je vriendelijker, vergevingsgezind en minder prikkelbaar.

Paar tips om de lente energie op gang te helpen

 1. Eet en drink pure en ongeraffineerde voeding
 2. Neem vooral verse groenten en fruit, bittere groenten, kruiden en knolgewassen.
 3. Eet goed verteerbare voedselcombinaties.
 4. Drink geen alcohol en neem zo min mogelijk medicijnen en andere onnatuurlijke stoffen tot je.
 5. Drink gemberthee.
 6. Zorg ervoor dat je je zorgen bij iemand kwijt kan. In een dagboek schrijven is ook een mogelijkheid.
 7. Oefen in positief denken en in technieken waarbij je leert om in het NU te zijn. Waardeer wat er wel is, in plaats van je te fixeren op
  wat je wilt en niet kunt krijgen.
 8. Kijk de kunst van het vrij en authentiek zijn af van kinderen in je omgeving. Geniet ervan en sta jezelf toe om mee te doen.
 9. Doe af en toe iets dat een beetje ongepast of gek is. Stap uit je comfortzone
 10. Zucht regelmatig diep uit en voel je voeten op de grond staan.

Tijdens de mindWalk van 11 april, 9 en 12 mei gaan we dieper in op de lente en zijn bedoelingen. We gaan naar buiten, komen in beweging en maken de lente energie in ons wakker. Geef je NU op.

Heb een zalige lente!
Liefs Ursula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Afspraak maken
Hallo, wat is je vraag?