De psoas spier

De psoas spier, ook wel de spier van de ziel genoemd is een hele belangrijke romp-bekkenspier. De psoas verbindt onze wervelkolom met onze benen en ligt diep en goed beschermd in onze romp. De spier reageert op gevaar en op mentale spanningen door samen te trekken als reactie om ons in veiligheid te brengen en is dus erg gevoelig voor stress en trauma. De psoas is een oerboodschapper van ons centraal zenuwstelsel en geeft uitdrukking aan onderbuikgevoelens.

Klachten bij gespannen psoas

De psoas spier is de grootste reflexspier die aanspant als er spanning of stress opbouwt in het lichaam. Hij is als kernspier nauw verbonden met het oudste deel van de hersenen, het reptielenbrein, en heeft dus een primaire rol bij de vecht-vlucht-bevries reactie. Dit aanspannen gebeurt ook wanneer er gedachten aan onprettige of stressvolle gebeurtenissen opkomen.

Spanning op de psoas kan zorgen voor een extreme holle rug, lage rugpijnen, heupklachten en een vorm van stijfheid in de bovenrug. Als de psoas aan één kant meer samengetrokken is, kan dat leiden tot het verkorten van het been aan die zijde. Een verkorte psoas spier bemoeilijkt ook de ademhaling en beïnvloed door verdrukking het spijsverteringssysteem en de voortplantingsorganen.

Door de nauwe samenwerking met ons zenuwstelsel kan een gespannen psoas invloed hebben op ons psychische en emotionele welzijn. Denk daarbij aan depressie, burnout en angststoornissen.

Massagetherapie en yoga

De psoas is middels massage alleen indirect te beïnvloeden door de omliggende spieren en bewustwording (zelfreflectie).
Een ontspannen en vitalere (warme) psoas kan zorgen voor bewustwording (zelfreflectie) en het steviger staan in het leven.

Wanneer de psoas leert ontspannen tijdens massage of stretching verwarmt hij de nieren en omliggende organen zodat vastgezette emoties los kunnen komen voor verwijdering. Het doel is niet het verwijderen van de emotie maar het bewust worden van de eigen energie en blokkades voor persoonlijke groei en heling.

Naast massage zijn de ademhaling en stretching door yoga een grote hulpbron om de bewustwording te bevorderen.

Wanneer een psoas massage

Deze kernspier die zeer gevoelig is voor stress en spanning en zich in de basis van ons lichaam bevindt, is bij vele klachten in te zetten. Een voorbeeld hiervan is:

  • rug en bekken klachten
  • heup en been klachten
  • buik en orgaan klachten
  • stress gerelateerde klachten
  • trauma verwerking
  • gevoel van uit balans zijn, uit evenwicht of uit verbinding.
  • etc.

Eenvoudig een afspraak maken!

Chat openen
1
Afspraak maken
Hallo, wat is je vraag?