Meditatie zeewolde

Één maal per maand organiseer ik een meditatie moment met een kleine groepje. Ik noem het een “Samen zitten” moment. Samen zitten is leerzaam en stimulerend en geeft energie. Ik hoop op deze manier mensen te kunnen stimuleren om het contact met zichzelf op te gaan zoeken en te blijven onderhouden. Minder in het hoofd en meer voelend aanwezig bij het Hart. Dit schept rust en meer liefde en mildheid naar het zelf en de wereld om je heen. Kom je ook samen zitten?

Als we mediteren trainen we een houding die ons kan inspireren om in het leven te staan

De ochtend bestaat uit een geleide meditatie en een stilte meditatie voor zowel de ervaren zitter maar zeker ook voor de startende zitter. Ik begeleid vanuit de inzicht meditatie (mindfulness) oftewel de vipassanna meditatie. Dit is een meditatie vorm vanuit het boeddhisme die uitnodigt om opmerkzaam te zijn naar alles wat zich aandient binnen in jou. Van voelen tot denken, van emoties tot fysieke sensaties. Hierdoor kom je dichterbij jezelf. Dichterbij het voelen en meer in contact met je lichaam. Zo zul je op den duur kunnen gaan ervaren dat het denken minder vat op je heeft en je steeds meer met beide benen op de grond staat.

We gaan 2 maal 30 minuten mediteren. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de eerste 30 minuten mee te doen. Na de eerste 30 minuten hebben we een stilte pauze van een kwartier waarin je thee of koffie kunt drinken. Ik zal ook voor wat lekker zorgen. Deze pauze kan voor de beginnende zitter gebruikt worden om vragen te stellen over hoe het gaat met zitten.

Mediteren kun je doen op een kussen of bankje of op een stoel. Stoelen zijn aanwezig. De kussentjes (gewoon hoofdkussen of meditatie kussen) of bankjes graag zelf meenemen, samen met een yogamatje of meditatie mat. Ik heb wel meerdere matjes maar niet voldoende voor iedereen. Mocht je geen mat hebben geef dat dan even aan bij de aanmelding.

wanneer en hoe laat?

Op zondagochtenden aanvang 9:30. We starten om 10:00 uur.

  • 3 november (nog 2 plekken)
  • 8 december (nog 2 plekken)
  • 29 december (nog 8 plekken)
  • 26 januari 2020

Locatie is bij mij in de praktijk op Gildenveld 24G in zeewolde. Daar is beperkt ruimte. Wees op tijd met aanmelden. Vermeld ook goed de datum waarop je erbij wilt zijn. 

De kosten:

Tijdens deze ochtenden beoefenen we ook de Dana. Dana heeft ook wel donatie als betekenis. Het wordt meestal vertaald met vrijgevigheid. Het beoefenen van Dana speelt in het boeddhisme een belangrijke rol. Vrijgevigheid heeft niet alleen betrekking op materiële dingen, maar bijvoorbeeld ook het geven van je tijd en aandacht. Beoefening van Dana is in feite een uitdrukking van liefde. Hoe meer liefde er aanwezig is hoe vanzelfsprekender beoefening van Dana wordt. 

Het mooie van Dana is dat naar draagkracht vrijgevigheid beoefend kan worden. Mensen die het niet breed hebben geven minder, maar hun vrijgevigheid is niet minder dan die van mensen die ruimer bij kas zitten en meer kunnen geven. “wie weinig heeft, geeft van harte weinig, wie gemiddeld heeft, geeft van harte gemiddeld, wie veel heeft, geeft van harte veel” Zo zei de boeddha.

Dana geef je anoniem en in een envelop. Na afloop stop je je Dana in de daarvoor bestemde doos. Ik zal de Dana gaan gebruiken om materiaal aan te schaffen om deze ochtend zo goed en comfortabel mogelijk te kunnen aanbieden.

  • Dana is een uitdrukking
  • van liefde
  • Dank bij voorbaad
  • voor je gift