De Buteyko methode

“Buteyko zorgt ervoor dat  mensen zich beter voelen door middel van een rustige ademhaling via de neus” Ademen via de mond zorgt voor te veel in ademen en te veel uitademen. Het gaat niet zo zeer om de zuurstof die we binnen krijgen (want dat kan niet snel te veel zijn) maar om de hoeveelheid Koolzuurgas (CO2) dat we uitademen. Op deze manier krijgen we een te kort van CO2 in ons bloed. Koolzuurgas is GEEN afval stof. Maar zeer cruciaal voor het lichaam om goed te kunnen blijven functioneren.

De theorie achter de Buteyko methode:
“Verborgen chronische hyperventilatie leidt tot een CO2-tekort in de longen en het bloed en het verandert de zuurgraad van het bloed. Dit kan, zowel direct als indirect, tot een groot aantal symptomen en ziektes leiden”.

Mogelijke Symptomen van CO2 tekort:

  • snel moe zijn/ weinig energie
  • vermoeide spieren/ verzuring van het lichaam
  • concentratieverlies/ nervositeit/ snel geïrriteerd
  • hoofdpijn/ migraine/ lusteloosheid/ duizeligheid
  • hoge bloeddruk (of lage bloeddruk)
  • astma/ hooikoorts/ allergieen/ sinusitis
  • snel verkoude, grieperig
  • darmproblemen (diaree of verstoppingen)
  • slecht slapen/ snurken/ slaapapneu

Chronische hyperventilatie
Hyper betekent  “te veel” en ventilatie betekent “ademen”.

Acute hyperventilatie is bij veel mensen bekend. Wanneer iemand een acute hyperventilatie heeft is dat overduidelijk zichtbaar. Er is ook vaak paniek en angst bij de persoon in kwestie.

Chronische hyperventilatie is veel onbekender. Maar ca. 80% van de mensen ademt te veel. We ademen onbewust te diep in en te veel uit. We verliezen zo te veel CO2 (koolzuurgas: nee dit is geen afvalstof. Deze stof is zeer belangrijk voor veel processen in ons lichaam).

Oorzaak:

Adem is dus levensbehoefte nummer 1 voor ons lichaam. Alle processen in ons lijf werken samen en zijn voortdurend opzoek naar balans. De adem wordt geregeld door ons zenuwstelsel en aangepast naar behoefte. Hoe meer we van ons lijf vragen hoe harder het lichaam moet werken om de balans te behouden. Daar heeft hij allerlei maniertjes voor. Wanneer wij de verbinding met ons gevoel kwijt zijn voelen we niet meer aan wanneer we te ver zijn gegaan en doen we dingen die ons schade. Onze ademhaling verteld ons heel veel. Is de verbinding met ons lichaam. Laat ons weten hoe de stand van zaken is in ons lijf. Wanneer je stress hebt gaat de adem omhoog. Wanneer je iets eet waar je niet zo goed tegen kunt reageert o.a. de adem. Eigenlijk kun je wel zeggen dat de adem verteld wanneer je een grens bereikt.

Negeren van je gevoel gaat lange tijd goed. Het lichaam slaat trouw alles op wat niet gevoeld mag worden. Maar het houd een keer op. Wanneer het lichaam het niet meer alleen kan ontstaat er pijn. Het lichaam gaat je roepen. Hij heeft je nodig,  kan het niet meer alleen.

Voor meer informatie over de Buteyko ademhaling en ademtherapie www.luchtop.com

Praktijk Purusha werkt samen met Stichting Politie Veteraan voor specifieke begeleiding en behandeling.

Tel:

06 17 92 56 67

mail:

ursula@praktijkpurusha.nl

Adres:

Schepenveld 21-5
3891 ZK
Zeewolde, Flevoland

Massage Praktijk Purusha Zeewolde. KvK 68139158

BTW NL170290979B01
NIBIG Klacht en tuchtrecht nr: 529899

Algemene voorwaarden | Privacy |

WebDesign By: Websiteupdaten.nl
Menu
Top