Mindful yoga

Mindful yoga is een combinatie tussen yin/ yang yoga en mindfulness.

Yin kan niet zonder yang en andersom. Waar je bij de yangposes je spieren aanspant, zal je in de yin houdingen juist je spieren ontspannen. Zo kan de energie van de meer oppervlakkige lagen van je lichaam (de yangweefsels) naar de diepere lagen toe bewegen (de yinweefsels).

In deze lessen beweeg je je stap voor stap van actief zijn naar ontspanning en loslaten. Mindfulness begeleid de aandacht in het aanwezig zijn bij de ervaring van alle innerlijke belevingen.

Wat kun je verwachten

De yin yang les start met een paar minuten meditatie in zit.  De les bevat een variatie van actievere (yang) houdingen en ontspannende (yin) houdingen. Waar de yang houdingen een paar ademhalingen duren, zal een yin houding tussen de 3 en 5 minuten vastgehouden worden. Dit heeft alles te maken met het verschil in weefsels die worden aangesproken.
Er wordt aandacht gegeven aan zowel de spieren als aan het bindweefsel, de banden en de gewrichten.

Er is een rustig tempo zodat je volledig aanwezig kunt zijn bij wat je ervaart in je lichaam. Zoals fysieke sensaties, grenzen, gedachtes, gevoelens en emoties. Deze lessen brengen je dichterbij jezelf. Mindfulness is een grote hulpbron om te oefenen in het aanwezig zijn bij de ervaring in het hier en nu.

Kijk op het LESROOSTER wanneer deze lessen worden gegeven.

 

Wat het verschil tussen yin en yang houdingen.

Yin en yang yoga zijn best verschillend. In ons lichaam hebben we weefsels die ‘yin’ zijn en weefsels die ‘yang’ zijn. Beiden zijn verschillend van structuur en functie:

  • Yang weefsels zijn elastisch, zoals de huid en de spieren. Spieren kun je snel en kort bewegen, omdat ze nu eenmaal zeer beweeglijk (yang) zijn en veel bloed bevatten.
  • Yin weefsels zijn minder elastisch. Botten, pezen, gewrichts-banden en bindweefsel zijn hier een voorbeelden van. Bindweefsel houdt alles in je lichaam op zijn plek. Het bevat minder bloed dan yangweefsel en heeft een andere structuur waardoor het minder beweeglijk (yin) is.

Om beide weefsels gezond te houden, moeten we ze dus elk op hun eigen manier behandelen.

In het algemeen gezien

 

  • Yin yoga helpt ontspannen, geeft meer ruimte in je lichaam en gewrichten en is een remedie voor de stress van het dagelijkse leven.
  • Yang yoga maakt sterker, geeft energie en rust in je hoofd als er te veel gedachten zijn om te ontspannen.

 

Er worden ook lessen gegeven waar alleen yin poses worden toegepast. Deze lessen staan vooral in het teken van ontspanning van de weefsel tot diep in het lichaam en het tot rust brengen van het systeem. Lees HIER meer over de yin yoga.

Eenvoudig een afspraak maken!

Chat openen
1
Afspraak maken
Hallo, wat is je vraag?